2009. június 13., szombat

Pácolás

Ezek az általam kipróbált pácok.
A pácanyagot mindig fel kell oldani egy kevés vízben, mielőtt a festéklébe tesszük. A fonalakat mindig kivesszük először a vízből, beletesszük a pácot, alaposan elkeverjük a levet és ezután helyezzük vissza a fonalakat.

Timsó:
A színen nem változtat.
Mennyiség:
10-20%-a a fonal súlyának (100g fonálhoz 10-20g timsó).

Borkő:

Szép fényt ad a fonálnak, a piros színt élénkíti. A timsóval együtt adjuk a léhez.
Mennyiség:
5-20%-a a fonál súlyának.

Vas-szulfát:
A sárga színt szürkészölddé,
a piros színt szürkésbarnává,
a barna színt szürkés- vagy sötétbarnává változtatja.
Mindig a festés végén adjuk a léhez, 15 percig pácoljuk a fonalat, amit ezután rögtön ki kell venni a léből és kiöblíteni, kimosni.
Mennyiség:
1-4%-a a fonál súlyának.

Pácolás folyamata:
  1. A fonalakat a festés előtt pácoljuk. Vízben feltesszük a fonalakat melegedni, s mikor a víz hőmérséklete eléri a 40 fokot, kivesszük a fonalakat s a vízben elkevert timsót hozzáadjuk a léhez. A fonalakat visszatesszük, a vizet felmelegítjük 80 fokra, ezen a hőfokon tartjuk 1 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Ezután azonnal használjuk festésre vagy nedves törölközőben pár napig lehet tárolni a pácolt fonalakat. Az elkészült festéklében melegítjük ezután 80 fokra a fonalakat és festjük 1 órán keresztül.
  2. A fonalakat festéklében pácoljuk. Ugyanaz az eljárás, csak a már elkészült festéklébe keverjük 40 fokon a pácot és festjük ezután a fonalakat 80 fokon 1 órán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése